A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Гадяцької міської ради Полтавської області
"Абсолютно неважливо, наскільки геніальний ваш розум або стратегія – якщо ви граєте поодинці, то завжди програєте тим, хто грає в команді" (Рід Хоффман)

Проведено територіальний семінар-практикум для вчителів географії та предметів природничої освітньої галузі «Науково-дослідницька діяльність як засіб формування природничих компетентностей у здобувачів освіти»

Дата: 21.04.2024 19:57
Кількість переглядів: 48

Сучасній освіті потрібен учитель, який би не механічно відтворював певні наукові догми, а вносив би в освітній процес новизну, оригінальність та творчість. Недаремно однією з найважливіших функцій професійної діяльності вчителя є дослідницька.

Учитель-дослідник знає, якими методами краще подати навчальний матеріал у різних класах, які завдання поставити учням, які використати засоби активізації пізнавальної діяльності школярів, як підвищити їхні пізнавальні інтереси, розвинути самостійність і креативність. Тому серед професійних компетентностей педагогів окремо виділяють дослідницьку, яка передбачає постановку і вирішення проблеми, володіння методами наукового дослідження, активну участь в експериментальній роботі щодо підвищення ефективності освітнього процесу.

Саме з цією метою, 19 квітня 2024 року, відповідно до плану роботи комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради для вчителів географії та предметів природничої освітньої галузі закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад на базі Березоволуцького ліцею Петрівсько-Роменської сільської ради було проведено територіальний семінар-практикум «Науково-дослідницька діяльність як засіб формування природничих компетентностей у здобувачів освіти».

Участь у семінарі взяли 19 вчителів географії та предметів природничої освітньої галузі закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, територіальних громад, Гадяцького профільного ліцею імені Тараса Шевченка Полтавської обласної ради, здобувачі освіти Ручківської гімназії та Березоволуцького ліцею, а також представники виконавчого комітету Петрівсько-Роменської сільської ради, Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді», комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради.

З вітальним словом до учасників семінару-практикуму звернулися: сільський голова Петрівсько-Роменської територіальної громади Валентина Петрівна БУГАЙОВА; директор Березоволуцького ліцею Петрівсько-Роменської сільської ради Вячеслав Іванович ЖИТЧЕНКО; в.о. директора Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Валерій Олександрович БИКОВ.

Консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Сергій Миколайович МАЙБОРОДА зазначив, що запровадження дослідницько-орієнтованої природничої освіти – це нова тенденція в світі, яка сприяє підвищенню інтересу учнів до географії, біології та інших природничих предметів, зростанню рівня навчальних досягнень школярів у природничій освітній галузі. Також було наголошено, що головна мета підвищення кваліфікації у різних суб’єктів – узагальнення досвіду професійної майстерності педагогів, поглиблення й оновлення знань з навчальних дисциплін, активних методів і нових технологій навчання, педагогіки і психології.

Для проведення семінару були підготовлені матеріали, які стосувалися краєзнавчого компоненту в у вивченні географії, предметів природничої освітньої галузі та можливостей його застосування на уроках і позакласній роботі.

Модератором заходу виступив учитель географії Березоволуцького ліцею Петрівсько-Роменської сільської ради, керівник гуртка «Географія та ландшафтознавство» Миргородської філії Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Володимир Васильович МОВЧАН, який розповів про історії успіху та досягнення юних науковців Березоволуцького ліцею.

Змістовними та пізнавальними були доповіді юних науковців: Дмитра ГАМЗИ, Альони КУРОЧКИ, Андрія ГНАТЕНКА, Надії КУРОЧКИ, Миколи МАЛЯВІНА, Марини ТРОЯН. Діти презентували  результати своїх досліджень в наукових секціях МАН.

Хвилюючими стали звернення до присутніх випускників Березоволуцького ліцею, а тепер студентів закладів вищої освіти Києва і Сум Олександра ПАНЧЕНКА та Дар'ї МЕЗЕНЦЕВОЇ, які розповіли про те, як науково-дослідницька діяльність вплинула на їх світогляд, мислення, цінності, оточення, і тим самим допомогла зорієнтуватися у виборі професії.

У ході тренінгу «Дистанційне зондування Землі та використання космічних знімків під час проведення наукових досліджень природничого напрямку» учасники семінару-практикуму отримали навички користування онлайновими картографічними інструментами. Допомагали педагогам у цьому учні 11 класу Березоволуцького ліцею Дмитро ГАМЗА та Альона КУРОЧКА.

Завідувачка методичного відділу Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Наталія Віталіївна САЛЮК презентувала питання «Науковий керівник дослідницького проєкту: Наставник? Партнер? Колега?», методист Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Віталій Віталійович НАГОРНИЙ – «Оформлення списку використаної літератури, таблиць, додатків: поради щодо форми та змісту», а ведуча Полтавської обласної філармонії Катерина Олександрівна КІБЕНКО розповіла про форми, способи і засоби спілкування з аудиторією.

Комунальна установа «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради висловлює подяку усім причетним за цікавий, високоякісний, продуктивний, насичений захід, вдале поєднання науково-теоретичної і практичної частини семінару. Особливо хочеться подякувати адміністрації, педагогічному та учнівському колективам Березоволуцького ліцею Петрівсько-Роменської сільської ради та особисто Володимиру Васильовичу МОВЧАНУ за гостинність, креативність, доброзичливість.

Віримо, що проведення таких заходів сприятиме підвищенню інтелектуального рівня педагогів та вихованню мислячого покоління.

Матеріали семінару-практикуму будуть розміщені на сайті комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради для їх практичного використання педагогами.

 

Інформує консультант Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА

 

Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» поширення інформації дозволено лише у випадку зазначення імені автора.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень