A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Гадяцької міської ради Полтавської області
"Абсолютно неважливо, наскільки геніальний ваш розум або стратегія – якщо ви граєте поодинці, то завжди програєте тим, хто грає в команді" (Рід Хоффман)

Триває підготовка до ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад. Проведено засідання територіальної творчої групи вчителів трудового навчання та технологій

Дата: 09.11.2023 15:04
Кількість переглядів: 25

Інтелектуальні та творчі успіхи й можливості сьогодні – запорука прогресу в будь-якій галузі людського життя у майбутньому. А одним із важливих аспектів формування розумового потенціалу особистості є проведення інтелектуальних змагань, зокрема Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів.

Проведення олімпіад є дієвим методом роботи, виявлення, підтримки та розвитку обдарованих дітей. Вони забезпечують можливість створення свого майбутнього власними силами, допомагають школярам повірити в себе, наблизитися до більш якісної освіти та зміцнити свій соціальний статус. Учні не тільки поглиблюють знання з предметів, а й мають можливість розвивати інтелект, ерудицію, вміння спілкуватись. Цьому передує копітка наполеглива щоденна праця учня й учителя-практика.

Предметні олімпіади мотивують учнів до навчання, створюють здорову конкуренцію та дають можливість самореалізуватися, вчать перемагати труднощі, стимулюють розвиток суб’єктної позиції учня, а саме підвищення його мотивації, самостійності, соціальної активності, здатність до рефлексії та самоаналізу, зокрема визнавати власні недоліки та виправляти їх.

З метою якісної підготовки до ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання та технологій, 08 листопада 2023 року на базі комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради, проведено засідання територіальної творчої групи вчителів трудового навчання і технологій «Особливості проведення інтелектуальних змагань здобувачів освіти з технологій та трудового навчання».

У засіданні узяв участь Віталій Лисенко, консультант Гадяцького ЦПРПП, який інформував присутніх про особливості проведення ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з технологій (трудового навчання) та відмітив, що у Концепції «Нова українська школа» зазначено, що сучасний світ складний. Дитині недостатньо дати лише знання. Ще важливо навчити користуватися ними. Знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними орієнтирами учня, формують його життєві компетентності, потрібні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці.

Учасники творчої групи говорили про проблеми та перспективи проведення учнівських олімпіад з технічних видів праці. Якщо проаналізувати результати проведення ІІ та ІІІ етапів олімпіади у попередньому навчальному році, то низький рівень результативності окремих команд можна пояснити такими причинами:

- відсутність системи роботи з обдарованими учнями у закладах освіти територіальних громад;

- слабка науково-технічна (забезпечення комп’ютерною технікою) та навчально-матеріальна (зокрема, верстати, інструменти, швейні машини) база закладів для роботи з обдарованою молоддю.

Для усунення виявлених недоліків та підвищення результативності участі учнів в олімпіаді з трудового навчання (технологій) вчителям учасники творчої групи рекомендують:

- уникати формального проведення I (шкільного) етапу олімпіади;

- знайомити учнів з елементами графічної грамотності;

- більш активно залучати учнів до проєктної діяльності;

- підвищувати рівень знань з конструювання і моделювання виробів, удосконалювати практичні навички роботи на обладнанні, проєктування та технології виготовлення виробів;

- під час підготовки до олімпіади опрацьовувати завдання ІІ, ІІІ та ІV етапів олімпіад попередніх років, звертати увагу на виявлені недоліки та труднощі під час виконання завдань учасниками олімпіади.

Інформує директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА

Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» поширення інформації дозволено лише у випадку зазначення імені автора.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень