A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Гадяцької міської ради Полтавської області
"Абсолютно неважливо, наскільки геніальний ваш розум або стратегія – якщо ви граєте поодинці, то завжди програєте тим, хто грає в команді" (Рід Хоффман)

10 вересня виповнюється 83 роки Миколі Горбалю

Дата: 10.09.2023 09:34
Кількість переглядів: 35

10 вересня виповнюється 83 роки Миколі Горбалю - українському поету, музиканту, дисиденту, громадському діячу, члену Української Гельсінської групи, лавреату премій імені Василя Стуса і імені Ірини Калинець.

"Ми всі є частинкою одного біологічного організму, який називається нація. І коли нація відчуває небезпеку, у ній пробуджуються невідомі сили. Це такий Божий промисел.", - Микола Горбаль.

Народився він у с.Волівець на Лемківщині в родині регента, керівника церковного хору. У 1945 р. родину депортували з Лемківщини (Польська республіка) до УРСР. Спочатку родина жила на Харківщині, а потім на Тернопільщині.

Микола Горбаль закінчив Чортківське музично-педагогічне училище за спеціальністю "вчитель музики і співів". Працював учителем музики в Борщеві, викладав у Борщівському технікумі механізації, створив молодіжний ансамбль із вчителів, керував дитячим ансамблем пісні і танцю при будинку піонерів.

Навчався на музично-педагогічному факультеті Кам'янець-Подільського педагогічного інституту, перевівся на заочне відділення Івано-Франківського педагогічного інституту

"У 1970 р. його попросили провести відкритий урок, після чого заарештували за так звану "антирадянську агітацію та пропаганду". Основним пунктом звинувачення стала його поема "Дума", в якій Радянський Союз було зображено тоталітарною державою, а Україну - колонією, та зізнання Горбаля, що слухав західні радіостанції. Вирок - 5 років ув’язнення у таборах суворого режиму і 2 роки заслання до Сибіру. Арешт не дав можливості закінчити інститут.", - Український інститут національної пам'яті.

В ув'язненні брав участь у всіх протестах політв'язнів, вів підпільну "хроніку зони". В ув'язненні Микола Горбаль написав збірку віршів "Дні і ночі".

Вдруге був заарештований у 1979 р. за сфабрикованим звинуваченням у спробі зґвалтування. "Я, можливо, перший, кому фабрикують справу за таким гидким звинуваченням… Сьогодні я офіційно оголошую себе членом Української правозахисної Гельсінкської Групи.", - заявив на суді Микола Горбаль. Члени УГГ Оксана Мешко, Ніна Строката і Ірина Сеник оприлюднили документ "Ляментація" - про фабрикування кримінальних справ проти дисидентів: "Брудне звинувачення Горбаля, брутальний арешт його - це нове свідчення того, що пора політичних процесів в Україні минає, настає час, коли політв'язнів запроторюють до кримінальних таборів, штучно притягують їх у кримінальних справах…".

За добу до закінчення терміну йому пред'явили ордер на арешт за звинуваченням у "розповсюдженні наклепницьких вигадок, які паплюжать радянський державний і суспільний лад". Горбалю були інкриміновані 45 віршів, вилучених ще у 1979 р. і покази кримінальників-провокаторів. У 1985 р. був засуджений до 8 років позбавлення волі і 3 років заслання. Визнаний особливо небезпечним рецидивістом. Звільнений у 1988 р., реабілітований у 1991 р. Після звільнення був секретарем виконкому Української Гельсінкської Спілки, головою Київської організації Української Республіканської партії, депутатом Київської міськради, народним депутатом України.

Многая літа!

За матеріалами зі сторінки MiraStudia Модерна Україна у Фейсбуці


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень